Gps vid laviner räddar liv

Skidåkning är ett stort intresse hos en hel del svenskar och en skidsemester, antingen till någon av de svenska orterna eller till världskända turistmål såsom Alperna, ligger högt upp på mångas önskelista. Men även om skidåkning är roligt så bör man hålla i minnet att det är en aktivitet som är förenad med vissa risker. Laviner sker överallt där stora mängder snö packas i lager, vilket är precis de förutsättningar man behöver för riktigt bra utförs skidåkning. Kunskap och Gps vid laviner ökar markant dina chanser att bli återfunnen om oturen skulle vara framme just din dag i skidbacken.

Gps vid laviner som säkerhetsgaranti

Att ens tänka tanken att man skulle råka ut för en lavin under skidsemestern är något de flesta undviker, och av förståeliga skäl. Då du planerar din efterlängtade semester vill du ju knappast förstöra humöret med att börja fundera på allt som kan gå fel. Men Gps vid laviner är något som underlättar sökningsarbetet efter en lavin, ökar dina chanser att överleva och är så enkelt att bara ha med sig i skidbacken. Med allra största trolighet kommer du aldrig behöva använda den, men att ha den nära kroppen eller till och med som del av din skidutrustning tar varken stor plats eller är störande på något sätt så det finns ingen anledning att inte använda denna smarta uppfinning.

Hur fungerar Gps?

En Gps används för att lokalisera en plats och därmed blir det möjligt att finna denna plats. Gps navigering används av människor varje dag och det kanske vanligaste användningsområdet är vid bilkörning. Det blir betydligt enklare att finna vägen till nya platser om man knappar in adressen på sin Gps och sedan helt enkelt följer instruktionerna och kartan som dyker upp på skärmen. Precis på samma sätt kan du lokaliseras av räddningsarbetare efter en lavin, om du har på dig en Gps som skickar ut signaler kring din position. Det finns många andra tekniker till räddningsarbetarnas förfogande, exempelvis lavinhundar som är tränade till att hitta lavinoffer, men med en Gps ökar chanserna att bli funnen snabbt. Och snabbheten är viktig, en människa kan inte ligga begravd under iskall, tätt packad snö särskilt länge.

Håll dig informerad

Gps i all ära, men utöver att ta det säkra före det osäkra och investera i denna smarta uppfinning för skidbacken så är det precis lika viktigt att vara uppmärksam och hålla sig informerad. Alla skidorter, både i Sverige och utomlands, har lavinvarningar som går ut i god tid och är lättillgängliga för allmänheten så se till att kolla vilket väder som väntar varje dag du ska ge dig ut i backen. Vet du på förhand att det finns risk för en lavin kan du helt enkelt undvika de relevanta områdena, och förhoppningsvis behöver du aldrig använda din Gps till annat än att finna vägen till trevliga platser.