Är likvidation ett måste för utlandsflytten?

När du har bestämt dig för att lämna Sverige för att seriöst testa livet i ett annat land så kan det ju vara så att du vill ta med dig din verksamhet. Idag är det inte alls ovanligt att svenskar bor utomlands men är verksamma med företag på den svenska marknaden. Men behöver du genomföra en likvidation inför utlandsflytten eller går det att flytta med bolaget samtidigt?

/restaurang_i_tyskland.jpg

Likvidation för att starta ab utomlands

När du inte bor i Sverige så kan du inte behålla ett svenskt bolag och fortsätta driva det som om du vore i Sverige. Det här blir komplicerat eftersom du ska skatta utomlands såväl som i Sverige om du gör på detta vis. En likvidation kan alltså vara ditt bästa val för att sedan dra igång ett nytt företag som gör samma sak i utlandet.

Precis vad som gäller för att starta ab utomlands beror på det land som du flyttar till. Om det är ett EU-land så har du som svensk rätt att starta ett bolag. Men det betyder ju inte att du fortsätter att driva bolaget i enlighet med svenska regler. Det är landets regler för hur du driver företag och betalar skatter som kommer att gälla.

Gör din research innan du avvecklar

Om du inte ska bo utomlands för evigt kanske du inte vill genomföra en likvidation. Då kanske du väljer att låta ditt bolag vara i vilande status tills du kommer hem igen. Det går ju att ha det på detta vis och ändå driva verksamhet med ett bolag i utlandet. När du väl kommer tillbaka till Sverige kan du flytta över verksamheten till ditt svenska bolag.

Om du gör på detta vis ska du dock vara medveten om vad som krävs för ett vilande bolag. Du kan inte bara lämna det hur som helst. Det finns regler för det som ska göras med ett företag som inte är aktivt rent bokföringsmässigt. Det blir inte mycket jobb men du kan inte helt ignorera det.

För många kan det vara bäst att genomföra en likvidation och sedan dra igång på nytt i det nya landet i enlighet med de regler som gäller där. Det är ju inte svårt att fortsätta jobba på den svenska marknaden via nätet. Idag kan räkningar skickas mellan länder och inom EU är detta verkligen smidigt med tanke på skatt och företagsregler då man har gjort mycket för att fri handel ska gälla mellan EU-länder.

Men se noga över vad som kommer att gälla för dig innan du fattar beslut om likvidation inför din utlandsflytt. Då kan du fatta ett beslut som känns tryggt och bra inför flytten och vidare.

3 Dec 2022