Att sälja ab kan vara lite som sport, det gäller att satsa rätt!

När du ska sälja ab för att lägga ner och göra något annat kräver det en hel del från dig. Det spelar egentligen ingen roll om du ska sälja för att flytta utomlands, för att starta något nytt, eller för att gå i pension. Försäljningen kan ses lite som en sport där det gäller att du satsar rätt och att du inte missar möjligheter.

Sälja ab – en stor affär

Om det är så att du ska sälja ab till någon som kan driva det vidare kan det här bli den största affär som du någonsin har gjort. Nu ska verksamheten som du har byggt upp under så lång tid säljas. Hur mycket är den värd?

Den här frågan står i centrum och det kan röra sig om en hel del pengar. Det finns fortfarande företag som säljs för att läggas ner för att ingen vill driva dem vidare. Men att driva ett bolag hela vägen till pensionen blir mindre vanligt.

Dagens företagare kan driva flera olika bolag och starta upp nytt direkt efter att ha sålt för att det är så spännande. Det anses coolt att vara en entreprenör och det innebär många gånger att företag måste säljas och det på kort tid.

Carpe Diem och få ut mer av företaget

Det gäller ofta att vara modig och att kunna fånga ögonblicket, carpe diem, för att lyckas med en företagsförsäljning. Tanken om att barnen en gång ska ta över är inte alltid så självklar. Frågan är om de kommer att vilja det.

Om du får ett läge där du kan sälja bolaget till ett riktigt bra pris är det kanske bättre att sälja nu hellre än att vänta och hoppas på att barnen en gång ska fortsätta med verksamheten. En snabb affär kan bli mycket gynnsam och leda till att du får ut mycket mer av bolaget än om du hade fortsatt med det tio år till.

Vilka förväntningar har du?

Det går att likna försäljning av ab med sport på flera sätt. Något som är ganska vanligt är att de förväntningar som finns inte stämmer överens med verkligheten. Så kan det också se ut inom sportens värld. Det blir inte som du tänkt dig och det måste inte vara något dåligt.

Även om du till sist kommer att sälja ab för mindre än vad du hade tänkt dig kan detta bli en fördel. Du måste se den större bilden och fundera på vad som hade hänt om du alls inte sålt. Det är också därför som vissa väljer snabbavveckling hellre än att försöka hitta en köpare som driver verksamheten vidare.

Håll tungan rätt i mun

Med likvidationen blir det mindre pengar över än vid en riktigt lyckad försäljning. Men då du räknar på vad det hade kostat att vänta inser du att det ändå blev det bästa valet. Precis som i sport gäller det att hålla tungan rätt i mun och våga. Ibland handlar det om att våga släppa taget och gå vidare. Ibland om att våga vänta lite länge.

22 Mar 2020