Avsluta ab för att flytta utomlands?

Drömmen om livet i ett annat land behöver inte förbli en dröm. Men ska du verkligen avsluta ab för att flytta utomlands? Om du har en firma som fungerar bra och ger dig en stadig inkomst kan det ju kännas som en stor risk att lägga ner den bara för att testa något nytt.

Avsluta ab eller ta det med

En sak att beakta är om du eventuellt skulle kunna ta med dig bolaget. Det behöver ju inte vara så att du måste avsluta ab bara för att du vill flytta till ett annat land. Särskilt inte om det bara gäller vintersäsongen för skidåkning i Alperna eller på annat håll i världen.

Om du bara vill vistas en kortare tid utomlands kan du ju låta bolaget fortsätta att drivas hemma av någon du litar på. Du kan säkert göra en hel del även då du är utomlands. Men om du tycker att det är viktigt att vara helt fri från jobbet i Sverige kanske du ändå ska lägga ner bolaget.

Lägga ner bolaget och plocka ut pengarna

Ibland kan det få betydelse för ekonomin om du kan lägga ner bolaget och sedan flytta utomlands. Om du har en hel del pengar låsta i firman kanske det här blir en bra lösning men tänk på att det är tidskrävande.

Du kan förstås se till att bolaget är i vilande form och sedan avsluta ab genom att sälja det för avveckling. Då får du ut pengarna på den gång och det kanske hjälper dig när du vill flytta utomlands snarast.

Inte bra att stressa fram avvecklingen

Något som är viktigt att tänka på är att det inte är att rekommendera att stressa fram en avveckling bara för att du vill flytta utomlands. Du kanske kommer att ångra detta djupt då du snart inser att du faktiskt vill hem till Sverige igen.

Se på alternativ innan du bestämmer dig. Om det inte är möjligt att driva bolaget från utlandet är det kanske möjligt att låta någon annan sköta det hela då du är borta. Det är ganska drastiskt att avsluta ab för att flytta men det är klart att det också finns risker med att försöka på andra sätt.

Gör det som är bäst för dig

Framförallt ska du tänka på vad som kommer att bli bäst för dig. Allting är inte pengar och ibland måste man jobba mot målen som finns i hjärtat. Det kan betyda att du kanske förlorar mer än vad du vinner på att lägga ner bolaget. Samtidigt vinner du den frihet som du behöver just nu. Den är också värd något och det ska du komma ihåg då du är i valet och kvalet för hur du ska göra med firman inför flytten.

4 Jul 2021