Behöver du läkarintyg alkolås för att kunna köra?

Om det är så att Transportstyrelsen kräver att du kan bevisa att du är nykter för att få köra din bil så handlar det om att du ska installera alkolås. Med ett alkolås så kan du inte köra om du har druckit alkohol. För att få låset måste du först ha ett läkarintyg alkolås som du får från en specialistläkare.

/leksaksbilar-i-skyltfonster.jpg

Hur får du läkarintyg alkolås?

När du har fått alla papper från Transportstyrelsen kan du boka en tid på en klinik som kan hjälpa dig med läkarintyg alkolås. Du går till mottagningen med dina dokument och så kommer du att undersökas.

Klinikens specialistläkare och sköterskor undersöker dig. De hjälper dig med att skicka in en ansökan om körkort med alkolås till Transportstyrelsen. Det betyder att du om det blir beviljat får fortsätta köra bil med detta lås.

Du måste komma till undersökningar

Men det hela är inte klart för att du får läkarintyg alkolås och sedan börjar köra med det i din bil. Det kommer att fastställas en observationstid. Du får komma in till kliniken och ta nya prover. Du kallas in med kort varsel så att du inte hinner bli nykter om du ändå har varit ute och slarvat och har tagit droger.

Det tas blodprover och urinprover. Det går inte att fuska genom att dricka en massa vatten inför provet. Det här kontrolleras. Så länge som du klarar kontrollerna så får du fortsätta köra med ditt alkolås.

Hur många prover måste du ta?

Det är Transportstyrelsen som bestämmer hur många prover du måste ta. Om du sköter dig kan du till sist bli av med alkolåset och få vanligt körkort igen. Lösningen kan upplevas som besvärligt men ställ detta mot att du förlorar ditt körkort för evigt.

10 Dec 2021