Hinner du sälja ab innan du reser?

Om du har bestämt dig för att sälja ab för att flytta utomlands kan du förstås göra detta med en likvidation. Det vill säga att bolaget som köper ditt ab kommer att avveckla det. Det är något du bör hinna med inför flytten såvida allt med redovisning och annat är redo för avvecklingen. Men om du vill säja för vidare drift är det inte säkert att du hinner med innan flytten.

Sälja ab innan flytten

Att flytta utomlands kan vara ett stort projekt. Du har inte så gott om tid på dig och då är frågan om du kommer att hinna med att sälja ab på traditionellt vis. Du ska ju ha möten med de som kan komma att bli köpare. Här gäller det att jobba på ett konfidentiellt sätt. Om du träffar många får varje spekulant skriva på ett avtal för sekretess.

I och med att du inte kommer att ha ett stort möte med samtliga spekulanter kan det bli tal om flera veckor innan du bestämmer dig för en viss köpare. När detta är klart har du kommit närmre en försäljning men det kommer fortfarande att ta tid innan det hela är klart.

Granskning kan ta tid

När en viss köpare verkar vara seriös och du tänker att det här är personen som du vill sälja ab till kommer nästa del av processen. Nu kommer köparen att vilja granska ditt bolag närmre. Det får han eller hon också göra så snart som det är avgjort att personen köper. Du får en handpenning och så kan granskningen gå igång.

Ponera att du i detta skede redan har flyttat utomlands. Det kan bli många resor fram och tillbaka genom granskningsprocessen. Du måste vara väl insatt i vad som händer och kunna presentera information som krävs av köparen.

Bra att ha tid på sig

I och med att det kan vara klokt att vänta lite med att välja köpare bör du ha tid på dig för detta innan du flyttar utomlands. Om du ger valet av köpare längre tid kan du ha ett bättre läge då det kommer till förhandlingar. Då kan du också få ut mer för bolaget.

Det kan till och med vara så att du inte vill sälja ab innan du flyttar utomlands. Istället låter du det hela ta sin tid. Du får hjälp med att driva bolaget vidare och väntar tills rätt köpare dyker upp. Även här kan det bli förhandlingar och då är det viktigt att du har tid för dem.

Det kan med andra ord vara bra att ge det hela så mycket tid som krävs. Begränsa inte försäljningen av ditt ab med ett datum för din flytt. Om du måste vara av med bolaget innan du flyttar kanske en likvidation blir ett bättre val. Det beror helt och hållet på vad du skulle kunna tjäna på det och vad din tid är värd för dig.

31 Aug 2021