Hur kan du få pengar till att starta ab?

Det behöver inte alls vara så kostsamt att starta ab. Men när du tänker dig att du ska sälja utrustning för GPS-navigering så gäller det förstås att du har en budget till detta. Hur kan du få in pengarna som krävs för aktiekapital och andra investeringar? Här ska vi se på några möjligheter.

Starta ab med ett lån

För många är det självklart att starta ab med ett företagslån. Om du har goda kontakter på banken och dessutom har en stabil ekonomi kan detta fungera. Men banken vill förstås se din plan och hur du har tänkt dig att få ditt företag att växa och frodas.

En affärsplan är otroligt viktig för att du ska bli aktuell för lån. Den kommer ju att visa om det projekt du vill ge dig in på är hållbart. Det är viktigt för banken att se på hur du tänker nå dina kunder med dina erbjudanden om GPS-utrustning. Dessutom måste man se på branschen som helhet och tänka på saker som konkurrens.

Det finns dyrare lån från kreditmäklare som inte fungerar som vanliga banker. Dessa kan bli aktuella om du är helt säker på att din affärsplan kommer att hålla. Men det är viktigt att komma ihåg att den här typen av lån är mycket dyrare än traditionella företagslån och de ska betalas tillbaka snabbare.

Om du inte får lån

Om du inte kan få ett lån för din verksamhet kan det vara en varningssignal om att den inte tycks vara hållbar. Då kan det vara klokt att fundera lite på hur du kan ändra din strategi. När lånet uteblir för att din ekonomi inte håller för det kanske du kan se på andra vägar till lån.

Ibland kan det fungera att få lån från familj eller vänner. Men det här är förstås en annan typ av risk. Det gäller ju att du betalar tillbaka som avtalat för att du inte ska bränna de viktiga vänskapsbanden. Men om du är säker på ditt projekt och har någon som kan ge dig ett privat lån kanske detta kan bli en lösning.

Se om du kan få investerare

En annan väg att gå för att få pengar till att starta ab är att se om det finns investerare som kan vara intresserade av att vara med. Nackdelen med detta är att du då du tar emot pengar från andra för företaget också måste gå med på regler och krav. Det kan vara att de vill vara delägare med större aktiepost eller att de vill ändra något i din affärsplan.

Om det här fungerar kan det förstås vara bra eftersom det minskar din risk. Du får väga nackdelar mot fördelar och fundera lite på vad som kommer att hända längre fram om du tar med dig investerare från start.

10 Feb 2022