Sälja aktiebolag istället för att krascha

Många som startar bolag tänker väldigt lite på vad som händer om det inte går vägen. Det är ju naturligt att man som entreprenör helst fokuserar på en ljus utveckling och stora inkomster. Men de första tre åren så kan det vara knaggligt. Det är också då som man måste fatta beslut om att sälja aktiebolag om det blir nödvändigt. Den som väntar för länge riskerar att krascha varpå det kan bli svårt att komma igen.

Sälja aktiebolag för avveckling

Numera så är det populärt att sälja aktiebolag för avveckling. Det här är en tjänst som finansbolag kan erbjuda och som också går under namnet snabbavveckling. Snabb för att den för dig som säljer är över så snart som bolaget är sålt. Avvecklingen kommer annars att skötas precis så som den hade skötts om du hade hållit i spakarna.

Om du inte ser någon mening med att driva verksamheten vidare så kan det vara klokt att sälja innan du står på ett enormt minus. Den tid som du spar genom att inte själv behöva avveckla bolaget kan du använda till nya projekt som kommer att ge dig mer.

Låt andra ta över

Det är klart att du också kan sälja bolag för att det ska drivas vidare. Det kan ju kännas bra om du gärna vill se att din verksamhet lever vidare. Om det finns ett företag eller kanske personer som är bättre lämpade för att drivas det hela vidare så kanske de vill ta över.

Allt är en fråga om pris. När det finns flera intressenter så kan du få mer för bolaget. I andra lägen så kanske det blir så att du får acceptera att du gör en förlust, men att företaget kommer att leva vidare i god regi. Kanske finns det anställda som är intresserade av att ta över.

När du låter andra ta över så måste du vara medveten om att de mycket väl kan köra bolaget i sank. Det här kan kopplas till dig då namnet på verksamheten kanske är välkänt som ditt. Planera på rätt sätt när du säljer ab för att låta andra driva det vidare för att slippa jobbiga överraskningar längre fram.

Handla i tid!

Du ska handla i tid. Om det inte går bra och du inte gör något för att vända den trenden så kommer det bara att kosta dig mer att sälja aktiebolag längre fram. Ju tidigare du kan inse att det är dags att sälja och avveckla desto bättre. Tid är pengar även då du inte längre driver ditt företag. Ju snabbare du handlar, desto snabbare blir du av med utgifter som samlar sig som ett enormt berg av bekymmer.

2 Jan 2019