Sälja aktiebolag och flytta utomlands, vad gäller?

När pensionen närmar sig kommer tankarna om att flytta till sydligare breddgrader. Om det också blir dags att sälja aktiebolag blir det en hel del att tänka på. Vissa väljer att likvidera och plocka ut pengarna och andra har möjlighet att sälja till en ny ägare.

Den som ska bo i ett annat land vill med säkerhet dra ner på skatteplikten i Sverige. Det betyder bland annat att du inte längre kan driva ditt bolag i Sverige. I det här läget kan du välja att flytta med dig verksamheten eller att lägga ner eller sälja den.

Sälja aktiebolag eller fortsätta utomlands

För den som inte tycker att det låter lockande med lediga dagar efter pensionen kanske det blir aktuellt med en utflyttning också av bolaget. Som det ser ut idag är det fullt lagligt att skapa ett nytt bolag inom EU. Om du ska flytta till Spanien täcks du av lagarna som gäller för länder inom EU.

Du kan alltså överlåta ditt svenska ab till det bolag som du drar igång utomlands. Detta kan du göra med en underprisöverlåtelse. Det är det ursprungliga anskaffningsvärdet. Här kommer du inte att bli skattepliktig. Men du kommer inte att kunna ha ett dotterbolag kvar i Sverige.

Det kan alltså bli så att du behöver avveckla dotterbolaget då du ska flytta och vill ta med dig ditt bolag på detta vis. Beroende på vilket land du bosätter dig i kan den här typen av företagsflytt vara positiv för kommande beskattning av kapital. Men det kan också bli tvärtom.

Pension på riktigt

Men det kan förstås vara så att du vill lämna verksamheten i Sverige och bli av med den för gott. På så vis kan du ta pension på riktigt och leva pensionärslivet utomlands. Det här kan ta lite tid och hur lång tid beror på hur ditt bolag ser ut i nuläget.

Om bolaget är redo för avveckling kan du sälja aktiebolag till en bolagsservice som sköter likvidationen. Det spar tid och kan också göra det möjligt att komma iväg till utlandet snabbare. Se bara till att du säljer bolaget till en bra tjänst som jobbar korrekt och smidigt.

Flytta utomlands och sälja fåmansbolag

Efter att ha byggt upp ett fåmansbolag kan du vilja sälja det då du ska flytta till ett annat land. Här kan ett bra tips vara att inte sälja i Sverige. Risken är att du får betala över hälften av vinsten på detta bolag i skatt om du säljer i Sverige.

Beroende på det land som du flyttar till kan det faktiskt bli så att du får behålla hela vinsten. Det finns länder som Portugal och Spanien som har bra avtal för svenskar som flyttar dit. Men du kan behöva hjälp. Det finns bolag som kan ge dig råd och hjälpa dig att sälja aktiebolag och andra typer av firmor på rätt sätt så att du får behålla så mycket som möjligt av vinsten då du flyttar utomlands.

6 Feb 2020