Starta bolag eller franchising, vad blir bäst?

För dig som har viss vana av att driva bolag och som jobbar som entreprenör kan valet stå mellan att starta bolag eller franchising. Det kan finnas fördelar med franchising och det särskilt om du tänker flytta utomlands och dra igång en verksamhet där. Men vad kan tänkas passa dig bäst? Vi tar en titt på det här!

Starta bolag från grunden

Om du väljer att starta bolag från grunden så kommer ju allt att vara nytt. Du får jobba in ditt varumärke från noll. Detta kräver en hel del arbete såväl som innovation. Du måste lägga mycket tid på att hitta dina kunder. Detta långt innan du ens registrerar ditt bolag.

För många entreprenörer är detta precis vad som är så kul med att starta nya projekt. Du kanske är bra på att upptäcka nya nischer där du snabbt kan ta andelar. Att starta ab från grunden innebär en hel del arbete men det kan ju vara något som du ser fram emot.

Om du inte tycker att det är så spännande att göra analys och komma fram till bästa plats, reklam och så vidare så kan det vara en hjälp att dra igång med ett varumärke som redan är etablerat. Det är det som kallas för franchising.

Dra nytta av franchising som företagsmodell

Franchising är ett koncept som går ut på att du betalar för rätten att använda ett varumärke och affärskoncept. Det kan till exempel vara att du öppnar ett café som har ett känt namn och som drivs på ett visst sätt med satt meny. Folk som går förbi känner igen namnet och kommer in för att köpa baserat på tidigare erfarenhet med samma märke.

Om du ska flytta utomlands och vill dra igång en egen verksamhet så kan detta vara en bra start. Du kanske kan en massa sedan tidigare inom samma bransch men det blir bra mycket lättare att få det hela att komma igång när folk känner igen varumärket och har ett förtroende för det.

Franchising innebär att du ägandemässigt är oberoende. Det är din verksamhet. Men den kommer att fungera i enlighet med det affärskoncept som du köper rätten till. Då är det också viktigt att du håller dig till de regler som finns i kontraktet. Du kan inte köpa rätten till ett varumärke och sedan använda affärskonceptet.

Om du vill göra detta så ska du se om du kan starta bolag genom att köpa en verksamhet som redan är inarbetad. Då du köper själva bolaget så har du rätten att göra som du vill med det. Då kan du ändra affärskoncept och styra skutan i en riktning som passar dig.

/picassostaty.jpg

4 Mar 2023