Var finns det vägledning för att avsluta bolag?

Beroende på om du vill avsluta bolag frivilligt med en frivillig likvidation eller om du blir tvingad till konkurs så finns det lite olika protokoll att följa. Men var finner du vägledning inför likvidationen? Det finns flera fina källor online och en som du kan börja med är Skatteverket.

Skatteverket hjälper dig att avsluta bolag

Nu är det inte så att Skatteverket har personal som kan jobba med dig individuellt och vägleda dig genom din likvidation. Men de har en hemsida som är full av information för den som vill avsluta bolag. Skatteverkets hemsida ger viktig information om saker som:

  • Hur man ska tänka vid en avveckling av företag
  • Hur man avregistrerar F-skatt
  • Hur likvidationen fungerar då du är arbetsgivare

Dessutom så kan du läsa mer om hur du ska göra då du vill plocka ut inventarier från verksamheten som du vill lägga ner. Det här är viktigt att vara medveten om för det kan bli dyrt att göra fel. Och när det handlar om skatter och avgifter så är ju Skatteverket bästa stället att få vägledning från.

Hur kommer du att avsluta ab?

Något som kan vara bra att tänka på när du är ute efter vägledning för likvidationen är hur du kommer att avveckla ditt ab. Det finns ju flera metoder. Om du till exempel tänker sälja så finns det flera vägar att gå.

Du kan till exempel vända dig till en bolagsservice som köper ab för att avveckla det. Då kommer du att få vägledning direkt från köparen. Du får veta steg för steg vad du ska göra för att likvidationen ska kunna genomföras.

Det finns ju också situationer där du inte vill lägga ner verksamheten men vill avsluta bolag i den form som det är just nu. Det här kallas för att ombilda företag. För en ombildning så kan du behöva vägledning från en person som är expert på de regler som gäller och bästa sättet att gå till väga. Ta reda på om det finns en ekonomisk vägledare för företag på din kommun.

Om du inte kan likvidera frivilligt utan istället står för en konkurs så finns det också en massa regler att hålla sig till. I och med att det kan bli dyrt att göra fel vid en likvidation så kan det vara klokt att betala för den ekonomiska vägledningen. Det finns bolag som jobbar med fokus på att hjälpa företagare att klara av en likvidation på rätt sätt.

Ta hjälp av en checklista

Oavsett hur du kommer att avsluta bolag så ska du inte missa kraften i en checklista. En checklista ska ha punkter som ligger i tur och ordning. Varje punkt står för en aktivitet som måste genomföras för att omvandling, likvidation eller kanske fusion ska utföras på lagligt sätt.

Checklistor kan du få på olika sätt. Även Skatteverket ger detta stöd på sin hemsida. Där finns det ett formulär som du kan fylla i steg för steg. På så vis så får du en checklista som är anpassad till din situation och till din företagsform.

Går det att lita på allt som står online?

Nej, det kan finnas fel i guider som du finner online. Och särskilt när du använder dig av uttalanden i ekonomiska forum som guide. Det beror inte nödvändigtvis på att den som skrev tipsen hade fel. Saker kan förändras och därför så är det verkligen viktigt att se till att vägledningen som du får är aktuell. Du bör förstås också ta reda på vem det är som står bakom rådet som du läser. En privatperson är inte samma sak som en utbildad ekonom som står bakom sitt tips med namn och kontaktinformation.

När det gäller de guider som du finner på Skatteverkets och Bolagsverkets hemsida så bör du kunna lita på informationen. Och då du kontaktar en bolagsservice för att få hjälp med att avsluta bolag så kommer de givetvis att ge dig uppdaterade instruktioner. Då kan du lita på att det blir rätt från start och att du kan avveckla ab på ett metodiskt och lagligt sätt.

9 Jul 2019